Assistentes/praktijkondersteuners

De assistente is opgeleid om zelfstandig medische vragen te kunnen beantwoorden. Het kan zijn dat zij u vraagt wat de reden van uw spreekuurbezoek of visiteaanvraag is. Zij kan zo inschatten op wat voor termijn het consult plaats dient te vinden. Naast het maken van afspraken doet de assistente zelf ook spreekuur. Zij doet bijvoorbeeld uitstrijkjes (in het kader van het bevolkingsonderzoek) en controles bij suikerziekte of hoge bloeddruk. Adviezen worden uiteraard altijd met de huisarts besproken. De assistenten die werkzaam zijn in de praktijk zijn Esther Drost en Hennie Verbeek. In de praktijk werken Dyantha van den Broek en Rinske Oldenhuis als praktijkondersteuner (POH); Dyantha als POH-somatiek (o.a. astma, diabetes mellitus) en Rinske als POH-GGZ (psychische problematiek).

Esther Drost In 2001 heb ik de opleiding tot doktersassistente afgerond. Deze opleiding heb ik in Zwolle gevolgd. In oktober 2001 ben ik begonnen met werken in de praktijk van dokter Mulder. Per 1 april 2009 ben ik de assistente van dokter Stienstra en dokter Van Veen, de opvolgers van dokter Mulder, geworden. Het beroep doktersassistente is enorm leuk. Vooral de vele contacten met de patiënten en de band die samen wordt opgebouwd is geweldig. Ik hoop dat ik (net als voorgaande jaren) voor u een goede assistente mag zijn.      

Hennie Verbeek Per 1 juli 2010 ben ik in de praktijk komen werken. Toen de kinderen groter werden ben ik gaan nadenken wat ik wilde gaan doen. Ik ben toen tot de conclusie gekomen dat ik graag mijn beroep als doktersassistente weer wilde oppakken. In 2003 ben ik bij de praktijk van Bruintjes/Kolleman, ook in Kampen, terecht gekomen. Ik heb daar tot 2006 als doktersassistente gewerkt. Van 2004 tot 2010 heb ik als doktersassistente in Zwolle gewerkt. Met veel plezier oefen ik mijn beroep uit omdat er zoveel variatie in zit. Ik vind het omgaan met mensen ook boeiend, je merkt hoe verschillend mensen zijn. 
Sylvia Koekoek (POH=praktijkondersteuner huisarts)

Na heel wat jaren als verpleegkundige op het behandelcentrum van de MC Groep te hebben gewerkt, heb ik het roer omgegooid. Ik wilde meer dan het vluchtige contact dat ik met patiënten had. Na het  afronden van de opleiding 'Praktijkondersteuner' aan de Hogeschool Viaa in Zwolle (2013) heb ik met veel plezier op verschillende praktijken gewerkt. Het is een mooie uitdaging om samen met de patiënt te bekijken hoe hij/zij het beste met de aandoening en de klachten om kan gaan en samen doelen te stellen. Sinds september 2018 werk ik bij huisartsenpraktijk Stienstra & Van Veen en begeleid ik patiënten met diabetes, astma/COPD, hart- en vaatziekten en mensen die willen stoppen met roken. Ook bezoek ik ouderen thuis.
Rinske Oldenhuis (POH-GGZ) Jarenlang heb ik in de psychiatrie gewerkt. Eerst als muziektherapeut en later als preventiemedewerker GGZ, beide bij Eleos.  Toen veel huisartsen een POH-GGZ (praktijkondersteuner GGZ) in dienst namen, ben ik me daarop gaan oriënteren. In 2014 heb ik de aanvullende opleiding POH-GGZ afgerond en ben ik aan het werk gegaan als praktijkondersteuner GGZ.  Met veel plezier! De diversiteit en de afwisseling in de gesprekken spreken me erg aan. De reden waarvoor iemand zich aanmeldt is heel verschillend. Veel voorkomende hulpvragen zijn: somberheid, angst, overspannenheid, rouw, spanningsklachten. Ik geniet met name van het contact met de mensen. In de gesprekken zie ik regelmatig mooie dingen gebeuren. Nieuwe stappen worden gezet, er ontstaat begrip en inzicht, mensen merken dat ze zich beter gaan voelen door met zichzelf aan de slag te gaan. Dat proces begeleiden geeft me veel voldoening. Soms zijn de gesprekken een opstapje om intensievere hulp te gaan zoeken. Soms is een aantal gesprekken in de huisartsenpraktijk voldoende om weer zelf verder te kunnen. Samen met de patiënt ontdekken naar wat op dat moment de beste hulp is, is elke keer weer een zoektocht waarin ik graag een eindje meeloop.